София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Булгаргаз“ обеща да заяви по-ниски цени от юли

Очакваме 15 млн. лв. икономия от нови доставчици, каза шефът на дружеството

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Ще поискаме от Комисията за европейско и водно регулиране (КЕВР) намаление на цената на газа за третото тримесечие на 2019 г. Това каза изпълнителният директор на „Булгаргаз" Николай Павлов.

За целта се следи динамиката на борсовите пазари: „Съответно и в дългосрочните петролни индексирани договори отново в Западна Европа, за да сверим къде сме ние“.

"Беше направен задълбочен анализ на борсовите пазари на природен газ, който показа, че са налице условия и възможности за доставка в България на по-ниска цена, от тази, която имаме по дъгосрочния договор с наши партньори", заяви Павлов.

„Получихме три оферти и трите бяха на цени по-ниски от действащата в момента доставна цена", заяви директорът на „Бургаргаз".Той уточни, че от новата доставна цена на българския потребител ще се възползва от есенно-зимния сезон.

Той припомни, че „Булгаргаз" може и сама да води преки преговори с търговци и да сключва сделки. „В този ред бяха получени две оферти от холандската компания за доставка на природен газ и от български голям търговец на природен газ“, призна топмениджърът.

Трите оферти били на цени икономически по-изгодни от цената, постигната от търга. „Това като финансов резултат мога да кажа, че ще бъде около 15 млн. лв. и естествено това ще се пренесе в цената към крайния потребител", каза още Николай Павлов.