Гледай
на живо

България в челните позиции по болни от трихенолоза в ЕС

15 случая са регистрирани само през декември

Случаите на болни от трихенолоза в България за 2017 година са 55. 15 новозаразени са регистрирани в Бургаска област само през месец декември на миналата година, съобщиха от Министерство на здравеопазването. България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза в Евросъюза (след Полша и Румъния). От здравното министерство препоръчват ловците да изследват уловения от тях дивеч, както и месото от домашни и диви свине.

Гражданите трябва да избягват консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка.

Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и местни продукти, заразени с трихинелни ларви в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка, сланина съдържаща месо и др.). Заболяването се среща повсеместно, най-често през есенно-зимния сезон, което е свързано както с активния ловен сезон, така и с кланичния период на свинете, отглеждани в личните стопанства.