София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРСКАТА ИЗЛОЖБА В ЛУВЪРА

НАЙ-ВАЖНОТО КУЛТУРНО СЪБИТИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

9 годиниКултура 7 Боряна Райчева

    Най-важното културно събитие за България, изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“, беше открито вчера в парижкия музей „Лувър“. Старт на експозицията дадоха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, под чийто патронаж е и изложбата, както и министърът на културата Вежди Рашидов.
    В изложбата участват 1629 експоната от български музеи и 20 експоната от Лувъра и още 11 културни института. Тя е разположена в четири зали в крилото „Ришельо“, в близост до пирамидата. Основен акцент в експозицията е единственият по рода си шедьовър на античното изкуство – бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III.
    Днес е и второто откриване на изложбата, на което ще присъстват директорите на 17-те български музея, предоставили свои експонати в Лувъра.
    Цялата експозиция представя цели гробни комплекси, части от ризница, амфори за вино, както и изящната пиксида с форма на мида. Изкуството на траките е показано по невиждан досега начин – като разказ за непознатото одриско царство, неговите владетели, съкровища и ежедневен живот.
    За посетителите на музея ще има трето откриване на изложбата, което ще се състои утре. По предварителни данни се очаква изложбата да бъде посетена от 4 милиона посетители. Тази цифра обаче може да бъде надхвърлена, тъй като към момента интересът към българската изложба е огромен.
    Експозицията ще бъде изложена до 20 юли, а цената на билета е 12 евро.