София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТРАКИЙСКОТО СЪКРОВИЩЕ ЗАБЛЕСТЯВА В ЛУВЪРА В ПАРИЖ

17 БЪЛГАРСКИ МУЗЕЯ ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ В ИЗЛОЖБАТА СЪС СВОИ ЕКСПОНАТИ

9 годиниКултура 6 Боряна Райчева

Изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“, в която взимат участие експонати от 17 български музея, беше открита днес в парижкия музей „Лувър“. Експозицията е под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. За многобройните посетители на музея, изложбата ще бъде достъпна от 16 април до 20 юли тази година.
„Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ е най-престижното и най-голямото културно събитие за България в чужбина. На днешната церемония по откриването присъстваха правителствените делегации на България и Франция. От българска страна присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Покани бяха отправени и към генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, заместник-председателя на Европейската комисия българския евродепутат Кристалина Георгиева и френската певица, с български произход, Силви Вартан.
В изложбата участват 1629 експоната от български музеи и 20 експоната от Лувъра и още 11 културни института. Тя е разположена в четири зали в крилото „Ришельо“, в близост до пирамидата. Основен акцент в експозицията е единственият по рода си шедьовър на античното изкуство – бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III.
Цялата експозиция представя цели гробни комплекси, части от ризница, амфори за вино, както и изящната пиксида с форма на мида. Изкуството на траките е показано по невиждан досега начин – като разказ за непознатото одриско царство, неговите владетели, съкровища и ежедневен живот.
Утре ще се проведе и второто официално откриване на изложбата, където ще присъстват директорите на всички музеи, които са предоставили свои експонати.
Организацията на българското участие е осъществена под ръководството на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Принос за осъществяването на изложбата имат и българското министерство на културата, както и Френският институт в България.
След края на изложбата – 20 юли 2015 година, тракийските ни ценности ще се завърнат в България.