Гледай
на живо
Vox Populi

Дания взе политическо решение за „Северен поток 2“

Транзитът все пак ще мине през териториалните води на страната

Всички политически въпроси на Дания за полагане в изключителната й икономическа зона на газопровода „Северен поток-2“ бяха премахнати. Това съобщи вестник „Известия“, позовавайки се на източници, запознати с напредъка по проекта.

„Появиха се политически моменти, когато заявката засягаше датските териториални води. На този етап каквото можеха да затегнат, затегнаха. Тя беше отхвърлена в края на юни “, каза източникът. Той подчерта, че към момента остава да бъдат уредени само административните въпроси.

По-рано председателят на съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков заяви, че Дания няма да може да отмени изграждането на "Северен поток-2". Той обясни, че ако страната не издаде разрешение за полагане на тръби в своите териториални води, газопроводът ще бъде пуснат по различен маршрут.

В момента строителството на "Северен поток-2" е завършено на 83 процента. Плавателният кораб "Пасианс" почти се приближи до датските териториални води.

Северен поток-2 преминава по дъното на Балтийско море от Русия към Германия през икономическите зони на Финландия, Швеция и Дания. Експертите не изключват, че позицията на Дания може да забави проекта с осем месеца и да го направи по-скъп с 660 милиона евро. Срещу изграждането на газопровода са Украйна, балтийските страни, Полша и САЩ. Според тях "Северен поток-2" ще засили зависимостта на Европа от Русия. Вашингтон от своя страна очаква да увеличи доставките на втечнен природен газ за европейските потребители.