София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Държавата ще плаща детската градина на бедни деца

Първите 70 млн. отиват за градеж на градини в големите градове

пропускане
4 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Държавата ще плаща таксите за детски градини на деца от социално слаби семейства на възраст 3 и 4 години. За целта са предвидени 22 милиона лева, осигурени от европейско финансиране. Парите ще бъдат добавени към обещаните вчера суми, които държавата се ангажира да дава за децата с такъв статус.
Средствата за покриване таксите ще се дават на детските градини, а не на родителите, уточни заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Така една трета от българските деца ще могат да посещават детска градина, без значение дали родителите им могат или не да плащат за това.
На въпроса дали с тази мярка децата не се разделят дискриминационно на бедни и богати, Деница Сачева отговори с въпроса социалното подпомагане в България дискриминационна политика ли е или е приобщаваща политика?
А за да не се стигне до там детските градини да не могат да поемат всички деца, образователното министерство ще предложи обещаните вчера от правителството 70 милиона за изграждане на детски градини, да бъдат насочени с приоритет към големите градове.