София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Единен подход за Стратегията за Западните Балкани

Западните Балкани не са заден двор на Европа

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По време на срещата "Гимних" обменихме идеи за преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
На неформалната среща на министрите на външните работи са обсъдени три основни теми.

"Днес обменихме идеи с държавите кандидатки. Вниманието беше насочено към сътрудничество в сигурността и обраната. Много ползотоворно беше това, че обменихме идеи за усилията, които полагаме с цел преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени - борба с радикализацията, информация за европейските мисии, а и усилията, които ЕС полага в сферата на сигурността. Това е много важен елемент - нещо, с което страните кандидатки трябва да бъдат наясно", коментира Могерини. Тя очерта, че най-важно обсъждането е със Западните Балкани. Това е и един от основните приоритети на българското председателство, отбеляза Могерини.

Проведохме и друг много важен дебат с министрите по темата Сирия. Върховният председател на ЕС добави, че ситуацията там става все по-трудна.

"Нашата подкрепа като ЕС е изключително важна за сирийската опозиция и за нейното участие в разговорите в Женева. ЕС е готов да мобилизира ресурси и да работи с международни партньори, за да се мобилизират ресурсите за бързото възстановяване на страната, но и реализиране на демократичния преход. Процесът върви. Всички пътища водят към Женева", коментира Могерини.

ЕС и държавите членки ще проведат конференция в Брюксел.


„Трябва да имаме максимално близко сътрудничество във всички сфери със страните от Западните Балкани, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа. Не е в интерес на страните от ЕС да имаме сиви или черни дупки, изолирани от процеса на европейската интеграция", каза още Захариева.

Тя заяви, че един от приоритетите по отношение на сигурността по време на председателството е т.нар. "забравени конфликти".

Захариева заяви, че евентуално през юни на съвет ще се вземе решение за започване на преговори със Скопие и Тирана.

Вицепремиерът коментира и темата за преговорите за името на Македония, които се водят с Гърция.

„На неформалния съвет не обсъждахме въпроса с името на Македония, но се радвам че двамата министри продължиха неформалните разговори в София. От изказванията на двамата по време на съвета съм обнадеждена от това, че е възможно в обозримо бъдеще този продължаващ много дълго въпрос да намери решението си. Това ще даде тласък и на членството в НАТО и на бъдещата европейска перспектива на Скопие", каза още Екатерина Захариева.