София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС поиска спиране на насилието в Иран

САЩ призоват за свикване на Съвета за сигурност на ООН

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейският съюз призова властите в Иран да проявят уважение към свободата на словото и събранията, както и да се откажат от насилието спрямо протестиращите в страната. Това заяви върховният представител на ЕС по външната полиитка Федерика Могерини.

В същото време САЩ настояват за извънредно заседание на Съвета по безопасност на ООН във връзка с ескалацията на напрежението в Иран. Представителят на САЩ в ООН Ники Хейли призова и Съвета по правата на човека в Женева да изрази мнение за това, което се случва в Техеран. „Няма външна намеса в протестите в Иран. Народът там показва смелост и спонтанно излезе на протест срещу управлението“, заяви Хейли на извънреден брифинг. Както е известно, духовният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обвини враговете на Иран, че са се обединили в името на свалянето на властта.

Антиправителствените протести започнаха на 28 декември и до момента са загинали най-малко 20 човека, един от които полицай. В събота в Техеран бяха арестувани повече от 450 демонстранти. В началото протестите бяха насочени срещу повишаването на цените на основните стоки и услуги, но впоследствие те бързо преминаха в бунг срещу властта.

Президентът на Иран Хасан Роухани осъди проявите на насилие, но призова правителството да създаде възможности за законна критика и протести.