София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Френският премиер подава оставка, ще се кандидатира за президент

Манюел Валс се оттегля, за да се фокусира върху кампанията

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Френският премиер Манюел Валс официално ще обяви влизането си в надпреварата за кандидатура на социалистите за президент на Франция. Това ще стане по време на пресконференция в понеделник в 18:30 часа местно време в сградата на кметство Еври.

Според източници на „Франс прес“ на пресконференцията Валс ще обяви своето оттегляне от правителството, за да се съсредоточи върху предизборната си кампания.

Според източниците  във вторник Валс вече няма да присъства на ежеседмичните правителствени срещи. За момента не се знае кой ще наследи Валс на поста.

Според социологическо допитване на Френския институт за изучаване на общественото мнение именно премиерът ще бъде най-популярният кандидат на социалистите, ако се включи в първичните избори. За него са готови да гласуват 45% от левите избиратели.

Изборът на кандидат на левицата във Франция ще се проведе в началото на януари. Настоящият президент Франсоа Оланд заяви тази седмица, че няма да се кандидатира отново за поста.

Десницата вече определи своя кандидат и това е бившият премиер Франсоа Фийон. Според проучванията фаворити за балотажа са Фийон и лидерката на Националния фронт Марин льо Пен.