София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ предлага Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиетата

Парламентът избира новото ръководството на 4-и октомври

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

ГЕРБ ще предложи Антон Тодоров за председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, съобщиха депутати от партията. Мандатът на сегашното ръководство изтече през май, а кандидатурите за нов състав трябва да бъдат внесени в Парламента до 4-и октомври.

Номинацията на Антон Тодоров предизвика иронични коментари от страна на представители на БСП.

Заместник-председателят на партията Кирил Добрев написа във Фейсбук: "Антон Тодоров мечтае да оглави Комисията по досиетата и не се хаби напразно. Разбирам и сапьора Цецо Цветанов, който иска неистово да се освободи от тази мина. Но, колеги от ГЕРБ, бъдете сериозни – човек с подобно поведение е опасен за националната ни сигурност и тук въобще не коментирам психическото му здраве и творческите му успехи."

От БСП засега няма официална реакция, но според източници от партията, на "Позитано" нямат намерение да предлагат свой кандидат, а ще поискат закриването на Комисията.