София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Явор Колев: Стабилно психическите деца лесно прикриват онлайн експлоатация

От началото на годината от ГДБОП са задържали над 25 онлайн педофили

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

От началото на 2019г. са били задържани над 25 лица, които са злоупотребявали сексуално с деца по линия на разпространение и притежание на материали онлайн, а така и също сексуално изнудване на деца на възраст 7-12 години. Това е статистика, която беше разпространена от отдела по "Киберсигурност" към ГДБОП.

Престъпленията от този вид са се увеличили, това потвърди началника на отдела пред екипа на Евроком. Той допълни, че причината за това е лесния достъп до интернет на деца от всички възрасти.

След това практиката на престъпниците е да използват тези клипове за изнудване, заплахи за разпространение на материалите между приятелите на жертвата. 

А схемата е обичайната - експлоататорите започват да правят комплименти на жертвата, да искат техни снимки и клипове, на които да извършват определени действия.

Според Явор Колев превенцията е най-важна. Родителите трябва да създадат спокойна среда за детето, за да може то да им доверие. От ГДБОП призовават онлайн контактите на децата да бъдат ограничени в един безопасен кръг. А при отчитане на нездрава комуникация със съмнителен профил той да бъде блокиран.