София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йоханес Хан е за преговори не само със Скопие, но и с Тирана

Косово също заслужи безвизов режим с ЕС, смята комисарят

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Макар Еврокомисията да е дала препоръка за преговори за членство на Северна Македония и Албания, в Брюксел настроението към първата е по-добро. Това заяви в интервю за австрийския вестник Der Standard комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

„Не е тайна, че и двете страни са изпълнили критериите, изисквани от държавите-членки на ЕС като условие“, каза комисарят.

По думите му Скопие обаче проведе не само реформите, но и подписа Преспанско споразумение с Гърция и Договора за добросъседство с България.

„За съжаление, в Албания опозицията не е в парламента, правителството има затруднения в поддържането на диалога и има процедура по импийчмънт срещу президента“, каза Хан.

Затова относно Тирана той не е сигурен дали ще получи „зелена светлина“. „Надявам се всички политически сили в Албания да признаят сериозността на ситуацията, тъй като 80% от населението иска започване на преговорите за присъединяване“.

Той бе попитан и дали ЕС приема сериозно препоръките на ЕК по либерализацията на визовия режим за Косово. „В случая с Косово бяха поставени 94 условия и след като страните кандидати за са ги изпълнили, то и ЕС трябва да направи това“, обобщи Йоханес Хан.