София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Историческо: Над 250 хиляди на протест в Прага

Искат оставката на Бабиш

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

В неделя в чешката столица се проведе масов протест с искане за оставка на премиера Андрей Бабиш. Според организаторите в нея са участвали 250 хиляди души. Полицията съобщи за 200 000 протестиращи.

Митингът продължи няколко часа и завърши без инциденти. Помощ е била оказана на няколко десетки протестиращи, които са се почувствали зле заради горещото време.

Акцията бе посетена не само от жителите на Прага, но и от хора от цялата страна; Много от тях са дошли в Прага от отдалечени райони. Билети за влакове и автобуси до Прага бяха закупени обратно в началото на седмицата.

Сред протестиращите имаше и много млади хора. Протестиращите носеха в ръцете си плакати с искания за оставка на премиера и думите „Срам за Бабиш”.

Неделната протестна акция беше най-голямата от дните на кадифената революция от 1989 г. в Чехословакия, в резултат на което се промени политическият режим в републиката.

Според организаторите следващият митинг в Прага ще се проведе на 16 ноември.