София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кандидатурата на ГЕРБ за президент – безкомпромисна

Бъчварова: АБВ предпочетоха да работят за собствената си партия отколкото за държавата

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ГЕРБ със самостоятелна кандидатура на президентските избори. Окончателното решение на партията стана ясно от думите на Румяна Бъчварова.

"Не може фигурата на държавния глава, който ще олицетворява нацията и държавата и ще ни представлява навън, да бъде резултат от политически компромис. Не, че не може, не би трябвало това да се случва. Това се отнася и за компромиса, който левите партии се опитват да постигнат, за да си решат вътрешнопартийни проблеми и отношения", допълни още вътрешният министър.

Така тя сметна за неправилен изборът на БСП да се обединят с АБВ и „Движение 21“ и този на Реформаторския блок, където партиите търсят компромис вече близо месец.

"Когато ГЕРБ издигне кандидатурата си за президент, тя няма да бъде резултат от компромис на други партийни интереси или други съображения.", заяви Бъчварова.

Изявлението на бившия президент и настоящ председател на партия АБВ Георги Първанов, че Бойко Борисов се страхува от номинацията на ген. Румен Радев, посочена от социалистите, Румяна Бъчварова коментира така: "Напускайки коалицията, АБВ предпочетоха да работят за собствената си партия, отколкото за държавата.", добави още вицепремиерът.

Бъчварова изрази мнение, че всеки се оправдава с ГЕРБ и премиера затова, че бави собствената си кандидатура за президент, като допълни, че фигурата, избрана за поста на държавен глава трябва да бъде силна в резултат на автономни решения.