София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кой е виновен за трагедията в Искърското дефиле?

Лош път, пътници без колани, неизправен автобус?

6 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

Вероятно повечето от пътниците в автобуса, който катастрофира край Своге, са били без колани. Това мнение изказа пред бТВ Настимир Ананиев - председател на транспортната комисия в 43-то Народно събрание.

Според него това е възможно, защото автобусът е бил на повече от 10 години и е произведен по стари изисквания, според които не е задължителен коланът за пътниците.

Ананиев смята, че пътниците може и да не са имали застраховка, защото не е ясно дали им е издаден билет за пътуването.

В същото време стана ясно, че ден преди трагичния инцидент от Институтът за пътна безопасност публикуват и изпраща до медиите свой репортаж за състоянието на пътя в тази част. Оказва се, че около съвсем скорошния ремонт на стойност от над 23 милиона евро без ДДС, има множество спорни моменти. От института са установили, че има разрушена асфалтова настилка при разклона за с. Скакля, нарушено асфалтово покритие в близост до г. Бов, нарушена асфалтова настилка на още редица места по пътя, както и необезопасени участъци с мантинела или повредена мантинела.

От Института за пътна безопасност питат: „Уважаеми г-н министър, по този начин ли се грижите за сигурността на нашите граждани по републиканските пътища?“.

Настимир Ананиев също коментира предупреждението на неправителствената организация за дефекти по рехабилитирания през 2016 г. път през Искърското дефиле.

„На пътя е изградена висока стена, която пази от падане на камъни на платното, но при силен дъжд може от там да потече вода като река“, посочи Ананиев. Той обясни, че трябва да се провери какво е отводняването на този участък от пътя.