София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кралството заделя още 2 милиарда за Брекзит без сделка

Около 1,1 милиарда са за незабавни разходи

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След задънената улица между Обединеното кралство и ЕС канцлерът на премиера Борис Джонсън, Саджид Джавид добавя към бюджета още над 2 милиарда паунда, за да гарантира, че Великобритания може да издържи на Брекзит без сделка на 31 октомври. Общо около 6,3 милиарда паунда вече са заделени за напускането на ЕС.

Около 1,1 милиарда британски лири ще бъдат предоставени за незабавни разходи за допълнителни гранични служители, складиране на жизненоважни лекарства и мащабна публичност, насочена към домакинствата и бизнеса. Той също така ще задели допълнителен резервен фонд от 1 млрд. паунда за покриване на извънредни ситуации с наближаването на крайния срок на излизане от Европейския съюз.

Ще има и допълнителни пари за подпомагане на обработката на заявления за паспорт на Обединеното кралство - за да се избегнат хронични пропуски. Канцлерът Саджид Джавид каза, че след като остават около 90 дни, докато Великобритания напусне Европейския съюз е жизненоважно да се засили планирането и да гарантират, че са готови.

Междувременно съветникът на Борис Джонсън по европейските въпроси вчера пристигна в Брюксел, за да предаде послание от новия британски премиер, в което се иска отмяна на предпазния механизъм за ирландката граница в споразумението за Брекзит. Дейвид Фрост ще има срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с главния европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние.