София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ливърпул срещу Челси за Суперкупата на Европа

Финалът ще се играе в Истанбул

5 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

Тази вечер на „Водафон Парк“ в Истанбул „Ливърпул“  и „Челси“ ще определят кой ще бъде супершампионът на Европа за тази година в първия изцяло английски двубой за този трофей.

За „Ливърпул“ това е втори мач за купа от началото на кампанията, като преди две седмици възпитаниците на Югрен Клоп загубиха двубоя за „Комюнити Шийлд“ от „Манчестър Сити“ след изпълнение на дузпи. Сега те имат възможност да се реваншират на феновете си и да започнат кампанията по мечтан начин – с трофей.

И докато вицешампионът на Англия от миналата година започна убедително поне в шампионата, като се наложи с 4:1 над „Норич“ у дома, то за „Челси“ стартът на кампанията бе ужасяващ. „Сините“ загубиха гостуването си на „Манчестър Юнайтед“ с 0:4 при дебюта на новия мениджър Франк Лампард. Сега пред тях се отваря шанс да заличат този срам с победа над европейския шампион.

За „мърсисайдци“ Истанбул е специален град. Няма фен на „Ливърпул“ и на футбола изобщо, който не помни чудото от 2005-та, когато „червените“ спечелиха Шампионската лига след като изоставаха с 0:3 от „Милан“ на полувремето. През същата година „червените“ триумфират и със Суперкупата на Европа като побеждават „ЦСКА Москва“. „Ливърпул“ е и последният английски тим, който печели този трофей.

Мачът започва в 22:00 часа.