София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министрите на ЕС зоват Борис Джонсън да спре Brexit без сделка

„Топката е в полето на Лондон, направихме каквото можахме"

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Лондон да избере Brexit със споразумение и да не излиза на 31 октомври. За това призоваха от Хелзинки министрите на външните работи и на отбраната от ЕС, загрижени за решението на британския премиер Борис Джонсън да преустанови работата на парламента.

„Все още се надяваме, че ще успеем да избегнем Brexit без сделка и с нетърпение чакаме предложения от британското правителство, които да се вписват в споразумението с ЕС“, заяви шефът на МВнР на кралство Нидерландия Стефан Блок.

Преговарящият на Борис Джонсън по Brexit Дейвид Фрост е посетил Брюксел в сряда за среща с Еврокомисията (ЕК). „Знам, че в Брюксел имаше сериозни преговори, но все още не сме стигнали до съгласие“, каза Стефан Блок.

Първият дипломат на Австрия Александър Шеленберг заяви, че решението на Борис Джонсън прави „твърдия Brexit” по-вероятен.

„Топката е в полето на Британия...Направихме всичко възможно, за да й осигурим подредено напускане...Но когато според отсрещната страна е невъзможно, да каже каква е алтернативата“, каза Шеленберг.

Според външния министър на Малта Кармело Абела, Брюксел иска Лондон да деблокира ратифицирането на споразумението за „развода“ в парламента. „ЕС е единен за споразумението, оттук нататък трябва Британия да вземе решение“, констатира дипломатът.