София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Москва не очаква сдобряване с Лондон покрай Борис Джонсън

„Не е проявил себе си като британски външен министър“

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Избирането на Борис Джонсън за премиер на Обединеното кралство няма да повлияе върху британско-руските отношения. Това заяви зам.-председателят на Комитета по международни работи на Държавната дума на Руската федерация Алексей Чепа.

„Единственото нещо, което може да се случи е по линията на специалните служби нещо да се промени“, каза той пред агенция „Интерфакс“.

„А освен това големи перспективи в назначаването на Борис Джонсън не виждам“, огласи депутатът позицията на Москва.

Според Алексей Чепа Борис Джонсън не е „проявил себе си“ и като шеф ная Министерството на външните работи на Великобритания.

Затова руският топ депутат не вярва да се промени комуникацията по линията Лондон – Москва.

Отношенията рязко се влошиха след случая „Скрипал“, в който Тереза мей обвини директно Кремъл и руското разузнаване.

Борис Джонсън в качеството си на шеф на МВнР също критикуваше Русия. А на една от пресконференциите поправи руския си колега Сергей Лавров, благодарил за думите, че Москва не се е месила в референдума за Брекзит.

Тогава Джонсън беше категоричен, че има недоразумение – бил е казал, че Москва се е месила в Брекзита, но просто намесата й не се е увенчала с успех.