София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МЗ представя нов здравноосигурителен модел

Ананиев предлага НЗОК да се демонополизира

пропускане
5 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Концепция за демонополизация на НЗОК представи на Национална кръгла маса министър Кирил Ананиев и екипът му. Необходими са промени в здравноосигурителния модел с цел гарантиране по-добро и устойчиво здравеопазване, посочват от ведомството. Според концепцията на министър Ананиев касата като финансова институция трябва да се конкурира с други здравни фондове за парите на зравноосигурените граждани.

Ананиев предлага лицата сами да определят дали вноските им да са в НЗОК или в друг фонд. Тези, които за определен срок не изберат друг фонд, остават в Касата. Веднъж годишно лицата ще могат да сменят фонда си.

Отстъпките за лекарствата ще се договарят от фондовете. Запазва се задължителната вноска от 8%.

Въпреки че тази вноска ще остане в размер на 8% от доходите, при частния фонд ще има и потребителска такса, чийто размер все още е неизвестен. Освен това, за да получи лиценз, частният здравен фонд ще трябва да набере над 1 млн. осигурени лица.

"Това, което предлагам не е финално решение. Очаквам Вашите конструктивни, професионални и физиологични дебати и мнения. Това е система за бъдещите поколения и не искам да да налагам агресивно и демонстративно новия модел", завърши Ананиев.

На пресконференцията бяха посочени ключовите характеристики на германската и холандската здравна система на здравеопазването. Тяхна главна точка е, че е важно да има конкуренция при здравните фондове. Експертите от Германия дадоха за пример техните, които налагат един и същи основен размер на вноската: 14,6% от дохода.