Гледай
на живо

Гласуват окончателно бюджетите на НЗОК и ДОО

Депутатите се събират на извънредно заседание

Парламентът се събира на извънредно пленарно заседание днес, като в дневния ред ще влязат за гласуване на второ четене Законопроектите за бюджета на Националната здравноосигурителна каса и за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г.

Двата бюджета бяха гласувани на първо четене на 6 ноември.

Най-спорен се оказа текстът, предвиждащ създаването на мегаагенция за медицински надзор, която да обедини дейностите по трансплантация, одит и лицензиране на здравните заведения.

В бюджета на НЗОК за 2019 г. предвидените приходи и трансфери са в размер на 4 299 603 000 лв. или с 547 милиона лева повече от 2018 година. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

В бюджета на ДОО за 2019 г. пък е заложено  запазване на размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии" и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69" на нивото от 2018 г., както и запазване на размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО. За 2019 г. не са договорени минимални осигурителни прагове (МОП).  Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв. Увеличава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2 600 лв. на 3 000 лв.