Гледай
на живо

НЗОК ще става застраховател

Кирил Ананиев с нов модел на здравна система

НЗОК ще става застраховател Националната здравноосигурителна каса да се лицензира като застраховател предложи от парламентарната... thumbnail text
Националната здравноосигурителна каса да се лицензира като застраховател предложи от парламентарната трибуна здравният министър Кирил Ананиев. Според Ананиев по този начин касата може да се конкурира с останалите фондове. Предложението е част от идеята на министъра за изцяло нов здравноосигурителен модел, който можел да се случи, ако има нужната политическа подкрепа, обясни още Ананиев.
 
"Основната цел на представения модел е да дава право на пациента да избира кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува на територията на страната, пълна информираност за обхвата и цените на медицинските услуги и лекарствата. Целта е да се въведе такъв модел, който да осигурява контрол върху качеството на услугите и да гарантира достъпност и финансова устойчивост." заяви от парламентарната трибуна Кирил Ананиев.
 
Сред останалите нови предложения е Министерството на здравеопазването да определя медицинските стандарти, контрола върху медицинските дейности и тяхното качество чрез Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Също така, ведомството да одобрява основния пакет от здравни дейности, който да се съгласуват със съсловните организации и да се покриват от здравните вноски на българските граждани.