София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обвиниха трима българи в изпирането на 5 млн. лв.

не платили и данъци в размер на 1 млн. лв.

5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Окръжна прокуратура – Пловдив, привлече като обвиняеми двама мъже и една жена - Т.Т. /на 42 г./, М.М. /на 38 г./ и 38-годишната С.Т., за изпиране на 5 млн. лв. и за неплащане на данъчни задължения в големи размери - 1 000 000 лв., съобщиха от прессцентъра на прокуратурата.

Незаконните транзакции са били извършени към Полша и Италия чрез 7 търговски дружества, регистрирани у нас.

При съвместната спецакция в София, Пловдив, Разград и Велико Търново на сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив, и ГДБОП – София, на 1 март са били задържани за 24 часа общо 9 души, но само на трима от тях са повдигнати обвинения.

Престъпленията са били извършени в периода от 1 март 2017 г. до 1 март 2019-а.

Управителите на българските дружества, които са подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока - козметика, перилни препарати и т.н., от Полша и Италия.

Стоките уж пристигали в България на адреса на дружествата, но де факто ги получавало друго търговско дружество с управител обвинения Т.Т., който бил в съдружие с другата обвинена - 38-годишната С.Т.

Артикулите били разпространявана в магазинната мрежа у нас, но парите от продажбите не били описвани в данъчни декларации.

Така е избягнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лв.

Разследващите установили още, че съучастник в транзакцията на средствата от нашата страна към търговските дружества в чужбина е бил 38-годишният М.М.

Той предоставял парите на управителите на 7-те фирми в България, които пък ги препращали по банков път към фирмите в Полша и Италия.