София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Официално: Отложиха Брекзит

Обяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Представители на страните-членки на Европейския съюз са одобрили удължаването на срока за Брекзит до 31 януари 2020 г. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата в Брюксел, предава AFP.

"ЕС-27 се съгласиха, че ще приемат искането на Обединеното кралство за гъвкаво удължаване на Брекзит до 31 януари 2020 г.", написа Туск в социалната мрежа "Туитър".

Държавите-членки на ЕС се съгласиха миналата седмица, че при създалите се обстоятелства ще е необходимо по-нататъшно забавяне на Брекзит, ако трябва да се избегне излизането на страната от Общността без сделка. Има страни – включително Франция, които са резервирани относно сроковете на новото отлагане. В Париж бяха категорични, че трябва да има сериозно оправдание за предоставяне на друго удължаване на Брекзит, който трябваше да стане факт на 29 март тази година.

„Не трябва да отделяме повече време, ако това не е оправдано (на базата) избори или втори референдум", заяви министърът на ЕС по европейските въпроси Амели дьо Моншалин в неделя, повтаряйки по-рано формулираната френска позиция.

Джонсън беше принуден да се откаже от обещанието си да изведе страната от ЕС на 31 октомври, след като депутатите поискаха да поиска повече време, за да обсъдят условията за „развод“, които той договори с Брюксел.