София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН: Гърция и Македония да ратифицират договора за името

Гутериш приветства подписването на споразумението между Атина и Скопие

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства подписването на споразумение за ново конституционно име на Македония и призова правителствата на Гърция и Македония да го ратифицират.

"Благодарен съм на гръцкия премиер Алексис Ципрас и на македонския - Зоран Заев за тяхната роля в историческото подписване на споразумението в неделя. Призовавам правителствата им да останат  твърдо ангажирани с неговото ратифициране и прилагане", пише Гутериш в Twitter.

"ООН се ангажира да подкрепя усилията им", добави той.

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров подписаха вчера договор за конституционното име на новата страната - Република Северна Македония. Договорът, наречен от страните и представители на международни организации – исторически, отваря пътя за Скопие за членство в НАТО и ЕС.

Спорът за името между двете страни, който продължи 25 години, попречи на Македония да се присъедини към НАТО и Европейския съюз. Гърция поиска да промени името на съседната република, така че да не бъде объркана с гръцкия регион Македония. Скопие очаква да получи датата за началото на преговорите за присъединяване към ЕС през юни и поканата за членство в НАТО през юли.