София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОПАСНИТЕ Е-ТА В ХРАНИТЕ МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ РАК

ШЕСТ ДОБАВКИ, ОЗНАЧЕНИ С „Е“ И НОМЕР УВРЕЖДАТ ДНК-ТО

9 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Най-много вредни Е-та в храните има в сладоледите, оцветените бонбони и тортите. Шест добавки в храните, които са означени с „Е“ и номер могат да увредят ДНК-то и да причинят рак. За това предупредиха от ръководството на Института по молекулярна биология към БАН, които са направили проучване по иновативен метод. Обект на изследването са били оцветителите: 

  • E127 - Еритрозин (Erythrosine), 
  • E132 - Индигокармин (Indigotine, Indigo carmine),
  • Е143 - Фаст грийн, 
  • E250 - Натриев нитрит (Sodium nitrite),

добавката Кофеин и 4-аминоантипирин (4ААР), който се използва във фармацевтичната промишленост.

Ръководителят на Института доц. Георги Милошев заяви, че те представляват риск и могат да причинят онкологично или друго заболяване. Тези шест добавки в храните увреждат човешкото ДНК. За да се избегне това те трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сегашните разрешени, поясни още доц. Милошев.
Екипът на Института представи резултатите от проведеното проучване в няколко министерства, Европейската комисия и Европейската агенция по безопасност на храните.