София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОЗХО не допусна Русия до разследването за Скрипал

България също гласува против

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Провали се опитът на Русия да получи одобрение от международната организация за контрол над химическите оръжия да се включи в съвместно разследване на покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания.

Всички страни от ЕС, включително България, гласуваха "против", като съвместната позиция бе обявена от българския постоянен представител в организацията - посланик Красимир Костов.

Преди ден президентът Владимир Путин заяви, че не очаква извинение от Лондон и че това е мястото, където трябва да бъде изяснен случаят, предизвикал най-тежката криза в отношенията със Запада от края на студената война. Руският представител в организацията бе заявил, че ако Москва не бъде допусната до взимането и тестването на проби, няма да признае заключенията ѝ. Предишното руско искане за съвместно разследване с британците бе описано от западните държави като опит да бъде обезценено разследването на учените от Организацията за забрана на химическите оръжия.

С 15 срещу 6 гласа и множество "въздържал се" държавите от Организацията отхвърлиха руското искане. С него Москва се опитваше да пренебрегне на международно ниво обвиненията на Лондон, че стои зад нападението с нервнопаралитично вещество - първото в Европа от Втората световна война насам. Също днес Русия поиска в четвъртък да бъде свикано публично заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на британските обвинения.

Британците заявиха, че с предложението си Русия прави "перверзен опит" да се измъкне от обвиненията в отравянето на Скрипал и да отклони вниманието от себе си в пореден епизод от кампанията за дезинформация, водена от Москва.

В крайна сметка зад руснаците застанаха единствено Китай, Азербайджан, Судан, Алжир и Иран, каза източник на "Ройтерс", докато на САЩ и европейски държави са гласували "против". В управителния съвет има 41 членове, от тях днес са присъствали 38 и почти половината - 17, са се въздържали.