Гледай
на живо

Пеевски с милиони дивиденти от тютюн

Борисов и Радев с далеч по-скромно имущество

Пеевски с милиони дивиденти от тютюн Комисията за незаконно придобито имущество и противодействие на корупцията публикува официалните дек... thumbnail text
Комисията за незаконно придобито имущество и противодействие на корупцията публикува официалните декларации на лицата, заемащи публични длъжности.От тях става ясно, че Делян Пеевски е декларирал като имущество цели 37 млн. лева дивидент от тютюн, близо 5 милиона лева депозит в банка, още около 3 млн. долара в банкови сметки и около 300 хил. евро, също в банкови сметки, няколко коли, 1 къща и 2 апартамента плюс няколко офиса (в София, в Пазарджик и във Велинград). Депутатът от ДПС Делян Пеевски има и малко под 10 000 лева отчисления от трудови възнаграждения, както и 121 000 акции в (Балкански медии и комуникации) ЕАД. 
 
Интересен факт е, че депутатът е записал по отношение на притежаваните от него автомобили, че са дивидент, а в графата за право на ползване - договор за наем. Автомобилите са Mercedes-и, BMW, Audi и Landrover-и, като всички посочени марки са описани в множествено число.
Спрямо миналата година, Пеевски изглежда по-беден в левове - с почти 2 млн. лева, по-беден е и в долари - с около 1,8 млн. долара, но е малко по-богат в евро - с около 90 хил. Евро
 
Премиерът Бойко Борисов е посочил декларацията си влог от 53 260 лева, които са от "заплата, обещетение за неизползван отпуск и спестявания от предходни години". Спрямо миналата годсина обаче това е напредък - при това двойно.
 
 
Президентът Румен Радев е по-богат спрямо 2016 година. За 2017 година той има 8000 лева в наличност от заплата, спрямо 4000 лева в предишната си декларация и 14 600 лева в банка.  За сравнение вицепрезидентът Илияна Йотова декларира 40 000 лева в банка и 50 000 евро, също в банка, докато съпругът ѝ Андрей Йотов е с малко над 500 000 лева в банката, както и с малко над 100 000 евро. И Йотова, и Йотов посочват като източник на тези доходи "заплата и хонорари, декларирани в предходни години". 
 
Вицепремиерът Валери Симеонов е декларирал малко над 156 000 лева, които са му налични от заплата, освен това има влог от 21 000 лева, също от заплата. Дивидентите от "Скат" са му на стойност 95 000 лева. 
 
Общо 148 са лицата, неподали или подали в извън законоустановения срок съответните декларации, като от тях 22-ма кметове, заместник-кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти на общини и райони, а 69 души са управители и изпълнителни директори на болници. Декларациите се отнасят за имущественото състояние за периода от 1 януари до 31 юли 2018 г. на лица, заемащи висши публични длъжности.