София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

По-прости правила за еднодневните трудови договори

72 хил. еднократни договора са сключени през 2015 г.

8 годиниАгро 2 Боряна Райчева

„От 20.07 до края на 2015 г. са сключени 81 хил. еднодневни трудови договора. Върнатите са 9000, което значи, че реално използваните са 72 000.“Това заяви социалният министър Ивайло Калфин след среща с работодатели и синдикати в Министерски съвет днес. По негови думи над 1004 са земеделците, които са използвали подобни еднократни трудови договори в областта на лозарството, брането на малини и производството на картофи.
”Много хора и работодатели, които се занимават със земеделска обработка и събират реколтата не знаят, че социалните им права не се губят със сключването на еднодневен трудов договор. Все още има много случаи на отказ на такъв договор и отказ да се предостави лична карта на работодателя от страх някой да не си загуби социалните помощи”.
Въпреки това от началото на годината са сключени нови 15 000 договора, които вече се използват от работодателите.
От бизнеса заявиха, че опцията ще ограничи сивия сектор и ще улесни получаването на повече приходи. За целта обаче е нужно опростяване в правилата при включване на такова трудово правоотношение, категорични са още работодатели.
Подобни договори към момента се сключват в земеделския сектор. По думи на социалния министър не се предвижда разширяване на обхвата и в други сектори, тъй като вида им не е подходящ затова.