София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почина бившата първа дама на САЩ Барбара Буш

Съпругата на Джордж Буш-старши си отиде на 92 години

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Съпругата на бившия президент на САЩ Джордж Буш - старши - Барбара Буш - почина във вторник на 92 години. Това се посочва в изявление, публикувано на Twitter от  официалния говорител на Буш Джим Макграт, съобщават световните агенции.

Датата на погребението на бившата първа дама ще бъде обявена "колкото е възможно по-скоро". Според CNN , Барбара Буш страдала от хронични белодробни и сърдечни заболявания. През последните няколко години тя била карана в болницата многократно.

Макграт написа, че след "поредица от скорошни хоспитализации и консултации със семейството и лекарите", Барбара Буш реши да не ходи в болницата, въпреки влошаването на нейното здраве. Той посочва, че Барбара Буш "стоически възприема нерадостното си здраве" и е заобиколена от роднини. Беше отбелязано също, че бившата първа дама е била редовно посещавана от синовете й - бившият американски президент Джордж У. Буш, младши и бившият губернатор на щата Флорида Джеб Буш.

Джуниър Буш публикува изявление, в което казва за майка си "удивителна първа дама и изключителна жена". Той подчертава, че Барбара Буш е допринесла за факта, че милиони хора в САЩ са били образовани.

През годините на управлението на съпруга си - 1989 - 1993 г. - Барбара Буш се радва на специалната любов на американците. Данните от редица проучвания сочат по-специално, че понякога е пред  Джордж Буш- старши, по популярност в САЩ.

Барбара Буш беше майка на шест деца, но една от дъщерите й почина от левкемия на тригодишна възраст. Бившата първа дама има 17 внуци и седем правнуци.

Пресслужбата на Белия дом даде изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп във връзка със смъртта на Барбара Буш. Той отбелязва приноса на бившата първа дама за защита на семейните ценности в Съединените щати, както и нейната "преданост към страната и семейството".

Бившият американски президент Барак Обама и съпругата му Мишел казаха, че Барбара Буш е била "посветена на обслужването на общността" и е "модел на скромност и достойнство".

Бившият американски президент Бил Клинтън пише в Twitter, че Барбара Буш е "изключителна жена", която се отличава с "твърдост на характера, такт, интелигентност и красота".

Друг бивш американски лидер - Джими Картър, разпространи изявление, в което отбеляза, че Барбара Буш "докосна сърцата на милиони хора с топлината, щедростта и острият си ум". Картър припомни, че Барбара Буш призова американците да се включат доброволно и да получат образование.