София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Поредно заседание по делото срещу Боршош

Бившият изпълнителен директор на НДК-обвинен в длъжностно присвояване

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Поредно съдебно заседание заседание в Софийски градски съд срещу  бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош и предишния председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев. 
 
Държавно обвинение твърди, че , двамата са изразходвали не по предназначение близо 3,5 милиона лева от отпуснатите пари за ремонта на Националния дворец на културата.
 
Боршош е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, умишлена безстопанственост и сключване на множество неизгодни сделки. 
Бившият председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев пък  застава до него на съдебната скамейка  по обвинения за принуда чрез заплаха на трима служители на НДК.
 
Според събраните от прокуратурата доказателства, Кръстев ги е да подпишат протокол, за да се занижат техническите показатели на едни от участниците в конкурса за обществена поръчка  и да се завишат - на друг кандидат. 
 
Срещу въпросните лица, съдът допусна иск от страна на НДК за около 500 000 лева и от финансовото министерство за близо 3,5 млн. лева. 
 
Припомняме, че делото срещу бившия ръководител на НДК премина през множество спънки. Въпреки, че обвиненията срещу Боршош датират още от 2017-та година, когато той беше отстранен и от поста си, едва в средата на 2018-та то влезе в зала, но Софийски градски съд тогава отказа да го стартира и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения в обвинителния акт.
 
Според съдебния състав тогава, нарушенията възпрепятствали  обвиняемите дори да разберат за какво престъпление са привлечени под отговорност. 
 
След поправка на акта  и няколко неуспешни заседания, в които отсъстваха адвокати, в края на 2018-та все пак делото стартира.
 
По време на предишното заседание праз март започнаха разпитите на свидетели.