София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Потвърдено: Чужбинските дългове на НЗОК са 271 млн.

Надзорът призна задълженията

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Председателката на Наздорния съвет на Здравната каса Жени Начева в крайна сметка потвърди сведенията на шефа на институцията д-р Камен Плочев, че задълженията към чужди здравни фондове са 271 млн. лева. От тях са просрочени 133 милиона.

В бюджета на касата има предвидени 73 милиона за разплащане на тези дългове, стана ясно от думите на Начева. Според нея не се налага актуализация.

"Възложихме на управителя на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове. Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина, за да се направят задълбочени преценки по какъв повод се налага лечението им в чужбина", коментира още председателката на Надзорния съвет.

Тя обясни, че натрупването на дълговете се дължи на системни грешки на няколко ръководства на Здравната каса и че е възложено на д-р Плочев да предложи наказания на служители.

По-рано Начева твърдеше, че сведенията на шефа на Здравната каса за дълговете в чужбина не са верни и че всъщност задълженията са много по-малки.