София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Призиви за сдържаност относно напрежението на Корейския полуостров

САЩ и Япония в постоянен контакт във връзка със Северна Корея

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Китай Си Дзинпин проведе телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, като го призова за „сдържаност“ по отношение на Северна Корея и допълни, че Китай се противопоставя на всякакви действия, които са в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес, позовавайки се на китайската държавна телевизия.

„Китай се надява, че заинтересованите страни могат да проявят сдържаност и да избягват действия, които биха увеличили напрежението на Корейския полуостров“, отбеляза Си Дзинпин.

От своя страна Японският премиер Шиндзо Абе каза днес, че с президента на САЩ Доналд Тръмп са се уговорили да поддържат постоянен контакт във връзка със Северна Корея, предаде Ройтерс.
Двамата също настояват за сдържаност, която Пхенян да прояви в момент, когато напрежението в района се засилва заради разработването на севернокорейската ядрена и ракетна програма.

Съединените щати изпратиха самолетоносача "Карл Винсън" заедно с ескортни кораби във водите на Корейския полуостров. Пхенян заяви, че е готов да потопи самолетоносача, напомня Ройтерс. Изявлението беше поместено в официалния орган на Корейска трудова партия, за да се демонстрира военната мощ на режима.
В израз на солидарност два японски миноносеца се присъединиха към групата американски бойни кораби.