София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОБЛЕМЪТ С ЦИГАНСКОТО МАЛЦИНСТВО Е СЕРИОЗЕН

ОСМАН ОКТАЙ: ВЛАСТИТЕ ДА СЕ СЪБЕРАТ И ДА НАМЕРЯТ РЕШЕНИЕ

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Проблемът с циганското малцинство е много сериозен и за съжаление, той придобива европейски характер. Това заяви бившият втори в ДСП Осман Октай в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ в коментара си относно етническите сблъсъци на територията на с. Гърмен.

"Познавам района и единственото специфично там е, че е близо да Македония и до Гърция. Много от населението мигрира, има и почивни станции, което дава възможност за пренаселване с ромско население. Самият факт, че вицепремиерът Румяна Бачварова и главният секретар на МВР са там, говори, че държавата е разбрала, че напрежението не е само локално. Цяла България ще види реакцията на властите на локалния проблем в Гърмен и това като лавина ще се разпространи и в другите райони. Присъствието на представители на управлението е ясен знак, че властите трябва да се съберат и с консенсус да разрешат проблема", заяви Осман Октай като подчерта, че проблемът е много тежък." Трябва ясна концепция, която да се разясни на населението и точни мерки за разрешаване на напрежението", добави той.

"Големият проблем на циганското общество е, че циганските барони злоупотребяват безогледно не само за политически цели, но и за контрабанда, трафик цигари, на хора, на деца, на бременни. Събарянето на незаконните къщи ще обслужи само едната страна", смята Октай. "Консултативният съвет за национална сигурност трябва да се намеси", категоричен беше той.

"Вчера разговарях с представители на Гърмен и ги помолих да се съберат и да излязат с декларация за неполитизиране на конфликта", каза Октай.

"Винаги през годините съм смятал, че не може да се създаде напрежение между българи и турци в България, колкото и политически усилия да се полагат. Но този агресивен тон създава напрежение. Говори се само за цигани, за роми. Вчера дори чух как едно дете от Гърмен каза, че българите са виновни", обясни политикът.

"Ромите са идеалната изкупителна жертва и същевременно са много удобни, защото всичко лошо и криминално е прехвърляно върху тях", заяви от своя страна другият гост на предаването социалният антрополог Харалан Александров.

"Напрежението в Гърмен изглежда като класическа ескалация на конфликт. Надявам се да не бъде дирижиран политически. Нагласата да скрием язвата, нежеланието да видим в какви условия живеят бедните цигани е налице. Има страшно много натрупани проблеми. Динамиката на конфликтите от този тип е отвъд процедурно, те се решават трудно и бавно. Трябва да бъде предприето някакво институционално действие. Хората имат абсолютното право да протестират и да са гневни", заяви той. "Ако има процедурни и законови проблеми, те просто трябва да бъдат преразгледани. Това е точно толкова важно, колкото и преразглеждането на Конституцията във връзка със съдебната реформа", обясни социалният антрополог.

"Чест прави на главния секретар на МВР, че е там на място", подчерта той. "Но много мъчно ми стана за министър Румяна Бъчварова. Тя е несправедливо атакувана и освирквана в момента", заяви в заключение той.