София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проучване сочи, че Facebook е водещ източник на новини

Проучването е обхванало 26 страни

8 годиниЛюбопитно 2 Боряна Райчева

Според проучване, направено от Институтa за изследване на журналистиката, социалните медии са водещ източник на новини сред онлайн потребителите, които използват основно смартфони, за да черпят информация. Проучването е обхванало 26 страни в Европа, Азия, Северна Америка и Южна Америка, пише БТА.

Повече от половината потребители на интернет предпочитат да се информират от Facebook, YouTube и Twitter и други социални медийни платформи. Те отказват да плащат за получената информация и прибягват до блокиране на рекламите, което пък се отразява върху приходите на издателите.

Тъй като разпространението в социалните мрежи е безплатно и възможност новините да стигат до повече читатели, издателите все по-трудно осъществяват връзка с публиката.

Според статистиката 44% от потребителите използват Facebook, за да черпят информация; 19 на 100 използват YouTube, а 10 на 100- Twitter. В развиващите си страни, където достъпът до независими и надеждни новини е ограничен, още повече хора разчитат на социалните мрежи, за да се информират.

За първи път в историята социалните медии изпреварват телевизията като основен източник на новини за потребителите във възрастовата група между 18 и 24 години. Проучването сочи, че 28% от хората на тази възраст посочват социалните медии като основен източник на новини в сравнение с 24%, които гледат телевизия, за да се информират. В Швеция - 69% от ползвателите на интернет използват смартфоните си за достъп до онлайн новини ; в Корея- 66%, а в Швейцария- 61%.