София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пълен хаос с дълговете на Здравната каса

Надзорният съвет назначи спешна проверка

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Здравната каса дължи към чуждестранни фондове и болници 270 милиона лева. Това стана ясно на извънредно заседание на Надзорния съвет. От тях 133 милиона вече са просрочени. В бюджета за тази година за тези плащания са предвидени 73 милиона, но шефът на институцията професор Камен Плочев смята, че тези пари са крайно недостатъчни.

Това принуди професорът да напише писмо да председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и до лидерите на парламентарните групи, с което иска бюджетът на касата да бъде актуализиран.

Писмото на професор Плочев пък предизвика министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да му поиска оставката.

След заседанието на Надзорния съвет председателката му Жени Начева, която е и заместник-министър на здравеопазването, оспори изнесените данни и посочи, че в рамките на предвидените 73 милиона могат да се покрият всички плащания към чуждестранни фондове.

Начева допълни, че е назначена спешна проверка, която да установи точния размер на задълженията.

От своя стрна финансовият министър Владислав Горанов коментира, че не вижда необходимост от актуализация на на бюджета на касата, при положение, че тази година тя е получила 407 милиона лева повече.

Междувременно беше съобщено, че професор Плочев е бил приет във Военномедицинска академия заради влошено здравословно състояние.