София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разбиха престъпна група за износ на лекарства

Предмет на престъплението са животоспасяващи лекарства, за онкоболни, за деца

6 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

В ГДБОП са разпитани 20 души, за 7 от които се счита, че са част от организирана престъпна група за паралелен износ на лекарства. Проверявани са болници и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив.  "Лекарства, които са заплатени от НЗОК, са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина. Бяха доведени над 20 лица в ГДБОП. Организираната престъпна група се състои от 7 лица. Бяха задържани за 24 часа. Доказателствата ще бъдат достатъчни вероятно, които сме предоставили в прокуратурата. Става въпрос за най-различни аптеки. Има си хора, които са били изкупвачи на тези лекарства." Това съобщи административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на извънреден брифинг в МВР. По акцията се работи от шест месеца, твърди Иван Гешев. "Производството, което наблюдаваме е образувано през месец септември. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са лекарства - животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове", заяви още Гешев.

Той обеща  следващата седмица да има пълна информация какво е предприето по случая. „Имаме информация за обособен лидер, но ще дадем информация следващата седмица“, допълни административният ръководител на специализираната прокуратура.

Според вътрешния министър Валентин Радев четвърти месец се наблюдава случващото се в сектор здравеопазване, като тепърва щяло да се чува какво се случва в тази сфера. Той призова медицинските работници да застанат на страната на органите на реда.