София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Решава се съдбата на Курц

Вот на недоверии в понеделник

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Консервативният австрийски канцлер Себастиан Курц се изправи срещу крайнодясната Партия на свободата и сега оглавява служебен кабинет без членовете им, след като тайно заснет видеозапис предизвика скандал, който удари коалицията им.

Но за да остане на власт до извънредните избори през есента и да използва тази позиция, за да се представи като жертва на политическата криза, а не като помогналия да се отрищи, той трябва да оцелее при вот на недоверие, който вероятно ще бъде предложен, когато парламентът се събере в понеделник, и ще бъде гласуван до сряда.

Поражението може да навреди на шансовете му на изборите, които най-вероятно ще са през септември. То би могло също така да снеме от партията на Курц, една от най-успешните антиимигрантски националистически партии в Европа, част вината за скандала и последвалия разкол.

Президентът Александер ван дер Белен, който има правомощието да освободи правителството, заяви, че безпроблемен преход към изборите е от жизненоважно значение.