София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Родители VS ръководство на училище

Скандален запис от столично учебно заведение

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

"Само  изискване, без ад ги оставяме да си казват своето мнение. Вие ще станете свидетел на това аз какво ще правя оттук-нататък. Нито един родител няма да прекрачи моя праг, когато той пожелае. Нито един родител няма да има възможност да си казва мъката."
 
Записът, който телевизия "Евроком" първа излъчи, според автора му, е направен по време на педагогически съвет в 78-мо СУ "Христо Смирненски", а думите са на директорката му Весела Неделчева. След качването му вчера в канал в youtube, материалът предизвика вълна от коментари, а родители разказаха и за други порочни практики.
 
Рени Христова е майка на 8-годишния Даниел. Мести сина си миналата година от училището в Люлин в това в Банкя. След изчезването на гуменки  в междучасието и неуспешен опит те да бъдат открити в учебното заведение, отношенията на Христова и директорката Неделчева се обтягат.  Цената   за това плаща Даниел, който  дори е преместен в друг клас.
 
В положението на Рени и Даниел са и други  родители и деца от училището, но повечето от тях не желаят да говорят пред камера, тъй като се страхуват от ответна реакция.
 
За нередности сигнализира и бивш учител по плуване от учебното заведение.
 
Самата директорка е изненадана от изтеклия запис, твърди, че той е манипулиран и отрича в 78-мо училище да се извършва репресия над ученици, както и да има война с родителите.
 
За направата на записите Весела Неделчева ще сигнализира прокуратурата, като тя е категорична, че не вярва те да са направени от учители. Зад своята директорка застанаха и част от учениците.
 
От една от водещите родителски организации обаче са категорични, че нередности има и те ще сигнализират районния инспекторат по образованието.
 
А ако това не се случи, родителите са готови да излязат на протест.