София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Христов: ЕС ще ни глобява за къщите за гости

"Една добра европрограма беше опорочена"

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Една добра програма като тази за развитието на селските райони (ПРСР) беше опорочена. Това заяви в ефира на Нова ТВ Румен Христов – председател на СДС и бивш министър на земеделието.

Той бе помолен да коментира злоупотребите със средства за къщите за гости.

Смисълът на програмата според него беше в това „да задържим хората в малките населени места“.
Но сега може да последват санкции от ЕС и спиране на средства.

„Само че тези, които са на високи нива, няма да отидат да работят там, да разкриват работни места, обикновено злоупотребяват и тези къщи ги ползват за лични нужди. Това не трябва да се случва. Това е лошо за репутацията на програмата в България, но и в ЕС”, допълни още Румен Христов.

„При одобряването на разходите проверка има. Въпросът е какво се случва после. Една добра програма, насочена към запазване на традиции, развитие на туризъм в малки населени места, се опорочава”, заяви Румен Христов.

„Очевидно е, че са виновни не само тези, които са се възползвали от средствата, а и онези, които са им позволили да се възползват. Налага се становище в обществото, че без помощта на хора от ДФ „Земеделие” това не може да се случи”, каза бившият министър на земеделието.