София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руско гражданство са поискали жителите на 12 области на Украйна

В началото на юни са били получени няколко хиляди заявления

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Украйна искат да получат руско гражданство по опростен начин, съобщи заместник-председателят на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците Виктор Водолацки.
„Днес получавам обаждания от територията на Сумски, Черниговски, Харковски, Одески райони: как да се възползват от това право, как могат да подадат документи за гражданство”, заяви той.
Според Водолацки, украинците ще трябва да дойдат на територията на Русия и да се обърнат към местните власти, тъй като консулските служби в тези области не работят.
По-рано беше съобщено, че първите жители на ДНР и ЛНР са получили руски паспорти.
На 24 април Владимир Путин подписа указ за опростената процедура за получаване на гражданство на страната за жителите на ДНР и ЛНР. По-малко от седмица, в село Покровско, Ростовска област, Център за издаване на руски паспорти беше открит по опростен начин за жителите на ДНР, а в Новошахтинск - за жителите на ЛНР. В началото на юни бяха получени няколко хиляди заявления за придобиване на руско гражданство.