Гледай
на живо

САЩ обвини Иран за атаките срещу танкери

Сериозният инцидент предизвика поскъпване на петрола

Два танкера бяха атакувани близо до стратегическия за транспорта на петрол Ормузки проток и оставени да се носят в Оманския залив повредени без екипажите си, като САЩ обвиниха за нападението Иран. Сериозният инцидент предизвика поскъпване на петрола и нови опасения за конфронтация между Вашингтон и Иран.
Властите в Техеран отричат да имат нещо общо. Никой не пое отговорност и никой друг не е обвинил когото и да е за нападението.
"Оценките на правителството на САЩ са, че Ислямска република Иран е отговорна за днешните атаки в Залива на Оман. Тези оценки са основани на разузнавателни данни, използваното оръжие, нивото на експертност, нужна за подобна операция, неотдавнашните подобни ирански атаки срещу кораби и фактът, че никоя от подставените групировки, действащи в района, не разполага с ресурси и подготовка да извърши подобен сложен акт", заяви държавният секретар.
На 12 май четири танкера пострадаха при експлозии в същия район, през който преминава един от най-натоварените пътища за пренос на петрол в света. Вашингтон обвини тогава Иран, който отхвърли твърденията. След новото напрежение със САЩ и възстановяването на санкции и американско ембарго за иранския петрол, властите в Техеран неведнъж са заявявали, че ако не могат да продават петрола си, ще блокират Ормузкия проток.