София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скандални разкрития по "Апартамент гейт"

Цветанов поискал проверка срещу "Артекс" дни преди да получи жилището си

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Нови скандални разкрития по аферата "Апартамент гейт" направиха от сайта "Биволъ". Оказва се, че  дни преди да се сдобие със супер луксозния си апартамент на ул. "Латинка" 8 в столичния квартал "Изток", зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е поискал от Столична община да направи проверка на фирмата продавач "Артекс".
 
Изнесените  нови обстоятелства показват, че на 08 юни 2018 г. като председател на парламентарната вътрешна комисия, Цветанов изпраща писмо до кмета на София  Йорданка Фандъкова. В текста му  се иска от нея да извърши инспекция   на небостъргача, който “Артекс Инженеринг” строи на улица “Златен Рог”. Причината са сигнали от граждани в "Лозенец", които от години се борят срещу изграждането на 120-ровата метра сграда.
 
Само четири дни по-късно на 12 юни председателят на парламентарната група на управляваща партия се сдобива с новото си жилище, продадено му от същата фирма "Артекс", а строежът на "Златен век" продължава с пълна сила.
 
Казусът всъщност е още по-заплетен и датира далеч по-отдавана. Проблемната сграда получава  първоначално разрешението си за строеж по времето, когато кмет на София е стоящият премиер  Бойко Борисов. Проектът е одобрен в последният момент, непосредствено преди влизането в сила на новия общ устройствен план на София, който ограничава строежите в тази част на София до 28 метра.
 
Заобикалянето на правилата по отношение на "Артекс" обаче не спира дотук. Строителите не бързат да започнат мащабния строеж на 34- етажната сграда. Първото  им дадено разрешение  за строежа изтича  през 2012 г. Следва второ, отново за 5 години, което според закона е последно възможно. То също изтича през  ноември 2017-та, а сградата не е готова. Според тогавашните норми, при това положение, би трябвало строежът да бъде преустановен. Това обаче не е се случва.
 
Отново в 12 без 5 на помощ се притичва самият парламент, който прави промени в закона. С тях срокът за завършване на подобни проекти се удължава от 5 на 10 години. От "Свободна Европа" разясняват, че без тези поправки строежът на сградата “Златен Век” е можело и да не се случи. 
 
Цветан Цветанов е гласувал "ЗА", както и парламентарната група на ГЕРБ. 
Дори това обаче не е достатъчно, тъй като според преходните и заключителни разпоредби на новия закон, правилата му би трябвало да важат за случаите, които следват в бъдеще, а не за заварените такива. Да, но "Артекс"пак се оказват изключението. Главният архитект на София  Здравко Здравков се  е позовал на писмо от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който тълкувал закона в полза на "Артекс".
 
Така, въпреки поне шестте протеста, организирани от гражданите на "Лозенец" срещу строежа на небостъргача и подадени от тяхна сграда сигнали до прокуратурата и десетки други институции, "Златния век" продължава да се строи с пълна сила.
 
Интересен щрих към цялата картина е и че през 2018-та година самият главен архитект на София споделя публично, че е получавал смс-и от "Артекс", като намеква за опит за налагане на влияние от тяхна страна.