Гледай
на живо

Стартира регистрацията на партиите за изборите

Записването продължава от днес до 11 септември

Започва регистрацията на партиите за участието им в предстоящите местни избори през октомври. Записването ще продължи от днес до 11 септември.
 
От Централната избирателна комисия напомнят, че за кметския вот действа правилото за уседналост, т.е., както избирателите, така и кандидатите, трябва да са имали постоянен или настоящ адрес не по-малко от шест месеца преди датата на изборите - 27 октомври. 
 
Първи, по традиция, регистрацията си ще направят от управляващата партия ГЕРБ. Необходимите документи ще бъдат внесени в ЦИК от членове на  формацията  точно в 9.00 часа днес.
 
А как изглежда предстоящия вот в цифри ? Вотът ще струва  на бюджета общо 70,7 млн. лв.. От тези средства по бюджета на ЦИК за организационно-техническа подготовка са предвидени 10 млн. лв. От тях 350 000 ще отидат за възнаграждения на всички заети по трудови и граждански договори, а 8 950 000 лв. ще са необходими за отпечатване на бюлетините и обработката на данните. За разяснителна кампания за начина на гласуване са отделени 600 000 лв., а други 100 000 лв. за обучение на членовете на избирателните комисии.