София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪРБИЯ ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА С БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ

ЕВРОПЕЙСКИТЕ МЕДИИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ , ЧЕ БЕЖАНЦИТЕ МОЖЕ ДА СЕ НАСОЧАТ КЪМ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Сърбия затвори границата с България и Македония от полунощ на 9 март. Сръбското министерство на вътрешните работи обяви, че ще прилага реципрочни мерки по двете граници.

В съобщението се казва, че след като Словения е започнала да прилага нов режим за допускането на бежанци в шенгенската зона, в който се изключва приемането на лица без валидни визи и паспорти, Сърбия не може да си позволи да стане бежански център и въвежда реципрочни мерки по границите си с България и Македония.

По-рано Словения и Хърватия обявиха, че забраняват транзитното преминаване на мигранти.

Европейските медии коментират, че т.нар. Балкански маршрут практически е затворен и бежанците ще търсят алтернативи. Сред тези алтернативи се посочват България, Румъния и Унгария.

Трафикантите може да започнат прехвърлянето на мигранти през техните територии, въпреки че заради граничните укрепления България остана в последните месеци встрани от кризата, предупредиха от Федералната криминална служба на Австрия.

Мерките за затваряне на главния път, използван от по-голямата част от притока на мигранти, които се надяват да намерят убежище или по-добри икономически перспективи в Северна Европа, идват едва ден след като ЕС и Турция постигнаха споразумение, насочено към облекчаване на кризата, коментира АФП.