Гледай
на живо

Тодоровден е!

Празникът се отбелязва с кушии в цялата страна

В първата събота на Великденските пости православната църква отбелязва Тодоровден или наричан още Конски Великден.   Името Тодор означава „Божи дар“. Празникът е плаващ и зависи от началото на Великия пост.

Днес църквата почита паметта на Свети Теодор Тирон. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.  Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне, наричани още кушии. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или „копито", на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете.

За празничната трапеза се приготвят само постни ястия, а всички, които носят името Тодор, Теодор, Теодора, Теди, Тодорка трябва да почерпят за здраве.

Тодоровден се отбелязва с кушии в цялата страна.

В София за празника на коня се провежда кушия на стадиона в кв. „Бенковски“. Кампанията е под патронажа на кмета на район Сердика  - инж. Тодор Кръстев.