Гледай
на живо

ТРАНСПЛАНТИРАХА ИЗКУСТВЕНО СЪРЦЕ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

ОКОЛО 1500 ТРАНСПАНТАЦИИ НА ИЗКУСТВЕНИ СЪРЦА СА НАПРАВЕНИ В СВЕТА

    Първата успешна трансплантация на изкуствено сърце беше направена във Финландия миналата седмица. Пациентът се възстановява в болница в Хелзинки и е в добро общо състояние.
    Операцията е продължила около 3-4 часа, а подготовката за нея е отнела цял ден. Пациентът е бил толкова сериозно болен, че не е можел да се третира с механична сърдечна помпа. Той е чакал за трансплантация на сърце на машина „сърце-бял дроб" в продължение на три седмици.
    След като не е бил открит подходящ алографт за този период от време, от болницата са взели решение да трансплантират изкуствено сърце на пациента. Няколко дни след операцията, той е бил преместен от машината „сърце-бял дроб". Сега пациентът може да седи самостоятелно на болничното си легло.
    Намерението на екипа е било пациентът да си отиде вкъщи; да може да се разхожда; да кара колело и да прави леки упражнения с помощта на контролно устройство извън тялото, регулиращо функциите на изкуственото сърце. Лекарят, провел операцията заяви, че изкуственото сърце е междинен етап, а когато пациентът се възстанови достатъчно ще му бъде имплантирано истинско сърце. Този процес обикновено отнема от три месеца до година.
    Финландия започва да употребява механични устройства за подпомагане на кръвообращението още през 1998 година. По статистика досега в света са направени около 1 500 трансплантации на изкуствени сърца.