София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТУРЦИЯ ЗАКЛЕЙМИ БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

ПРИЧИНАТА: БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРИЕ МАСОВОТО ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА АРМЕНЦИТЕ

9 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Българският посланик в Турция Красимир Тулечки е поканен на 25-ти април на среща в турското външно министерство. Причината е признаването на масовото изтребление на 1, 5 милиона арменци в Османската империя от периода 1915–1922 година. Турция не признава арменския геноцид и заклейми решението на българския парламент.
Припомняме ви, че в петък Българското народно събрание призна масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915 - 1922 година и обяви 24 април за ден на възпомeнание на неговите жертви. Това решение беше прието от 43-тото Народно събрание с 157 гласа „за”, 37 против и нито един въздържал се. Депутатите зачеркнаха думата „геноцид”, заменяйки я с „масово изтребление“ и изрично подчертаха, че в случая се има предвид „Османската империя”, а не днешната република Турция.
Въпреки дипломатичното избягване на думата „геноцид”, турското правителство заяви, че решението на нашите политици демонстрира „враждебни настроения” спрямо Турция и е в разрез с евроатлантическите ценности. Турското външното министерство определи декларацията като очерняща „турската история” и заяви, че българския парламент е „заложник на екстремистки елементи”.
В отговор българският посланик Красимир Тулечки разясни смисъла на декларацията, като обясни, че тя не е насочена срещу съвременна Република Турция. Българската страна подчерта своето желание за развитие на двустранните отношения с нашата съседка на равноправна основа във всички области от взаимен интерес.