София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

У НАС ЛИПСВА СТАНДАРТ ЗА АКУШЕРКИ

СТАРТИРАМЕ ПАРТНЬОРСТВО С МИЛАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ

9 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

На 5 май се отбелязва Международният ден на акушерката. По този повод от Алианса на българските акушерки организираха пресконференция с мотото „Акушерки за по-добро бъдеще“.

Според представителите на Алианса на българските акушерки нашата страна повече от всякога се нуждае от акушерки и стандарт по акушерство, който да се взаимства от добрите практики в света. За тази цел България е в партньорство с медицинския университет в Милано. Най-добрите практики се намират в Скандинавските страни, а в България те са много далеч от другите европейски държави и липсва акушерски стандарт.


Празникът на акушерката се отбелязва от 1991г. в над 50 държави, а целта е чрез събития по целия свят да се насочи вниманието на правителство, политици и различни институции, които са свързани със здравеопазването, да се фокусират върху водещата роля на акушерката. Надсловът „Акушерки за по-добро бъдеше“ е насочен към значението на тези медицински лица и развитието на професията за по-доброто бъдеще на майките, бебетата и техните семейства.
В много от лекарските кабинети за женска консултация липсват акушерки, заявиха още от Фондация „Родители за родители“.
Според тях българските институции трябва да подкрепят акушерките и те да имат самостоятелни практитки в кабинетите, а също така да бъдат до майката и бебето в първия месец след раждането. Алиансът на българските акушерки възниква преди 3 години и от тогава се опитва да осъществява диалог с министерството на здравеопазването за създаването на стандарт за акушерска грижа, чиято основна задача е да постави жената и бебето в центъра на тези грижи.