София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ученичка от Самораново взе първо място в състезание по БЕЛ

Тя доказа, че училищата в село не са по-различни от градските

6 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Момиче от българско село спечели най-големия и престижен конкурс по български език и литература в България.

Петокласничката Никол Ангелова от ОУ "Христо Ботев" в село Самораново спечели 1-во място, заедно с други две нейни връстнички от Кърджали и Разлог.

В конкурса взеха участие хиляди ученици от цялата страна, но само трите момичета получиха по 48 точки от максималните 50.

За участието на Никол в състезанието настояла нейната преподавателка до 4-ти клас Валентина Грънчарова. За подготовката на момичето през тази година се е заела учителката по български език и литература Елена Бачева.

„Никол Ангелова разби представите на цялата общественост, че селските училища са по-различни от градските“, казва нейната учителка.

Наградата идва юбилеен момент за училището, което тази година празнува 140 години от основаването си.

Националното състезание се организира за седма поредна година от Сдружението на учителите филолози „Любословие” и Българска академия на науките - Институт за български език. Целта на състезанието е да се проверят уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст, както и за създаване на писмен текст по конкретна задача.